Bedrijven Dombosch beginnen eigen sneltest: ‘In het ergste geval valt je hele bedrijf stil’

Zeven bedrijven op industrieterrein Dombosch zijn gisteren voor hun medewerkers een snelteststraat Covid-19 gestart. Binnen een kwartier krijg je de uitslag. ,,Het neemt veel onrust weg.”

Rodney van Meegen, vertegenwoordiger van Cor Verkolf BV, voelde zich al een paar dagen niet lekker. Werken met collega’s in het in magazijn- en winkelinrichtingen gespecialiseerde bedrijf voelde niet goed: stel dat je besmet bent met Covid-19?

,,Dus liet ik me dinsdag testen bij de GGD, maar het duurt een paar dagen voordat de uitslag zou komen. Toen ik hoorde dat je bij een door ons bedrijf opgerichte teststraat die zekerheid binnen een kwartier zou krijgen, heb ik me daar meteen voor opgegeven.”

Toen ik hoorde dat je bij deze teststraat die zekerheid binnen een kwartier zou krijgen, heb ik me daar meteen voor opgegeven

Rodney van Meegen, vertegenwoordiger

De uitslag? ,,Negatief.” Wat ook prettig was: ,, Het ging er heel gemoedelijk aan toe, je bent geen nummer.”

Op het industrieterrein in Raamsdonksveer kun je al laten testen door de GGD. Toch nam Marco Verkolf het initiatief om een snelteststraat Covid-19 op te tuigen. Hij polste vier bedrijven, ze deden onmiddellijk mee. Nog twee sloten zich spontaan aan. Zo’n 650 medewerkers kunnen zich dagelijks tot 13.00 uur laten testen. Indien wenselijk meer dan eens.

Onrust

Ook bij Verkolf, die donderdag bij de opening van de snelteststraat – bij  een ruimte van Adriaanse Transport aan de Ramsgatseg 2 – als eerste aan de beurt was, valt het woord onzekerheid. ,,Je haalt op deze manier veel onrust weg. Bij de medewerkers, bij jezelf. Als je te laat weet van een besmetting, kan het leed al zijn geschied. In het ergste geval valt je hele bedrijf stil.”

,Als we tijd over hebben, kunnen andere bedrijven tegen een vergoeding aansluiten

Marco Verkolf, initiatiefnemer

De bedrijven betalen de kosten, geraamd op zo’n duizend euro per dag. Voor dat geld krijg je alle expertise. ,,Het is heel professioneel opgezet, we volgen exact de protocollen.” Verpleegkundige Corine Verschoor had gisteren zo’n 25 mensen getest; vijf waren positief bevonden.

Volgende week woensdag wordt er geëvalueerd. Verkolf: ,,Als we tijd over hebben, kunnen andere bedrijven tegen een vergoeding aansluiten.”